Wat kost het?

De vaste kosten omvatten het slijpforfait van 90 Euro per job of per dag (50 Eur met de HD-8 machine) en de verplaatsingskosten aan 1 Euro per kilometer h/t. Het uurtarief voor het zagen bedraagt 90 Euro per uur met de HD-8 machine en 100 Euro per uur met de MP-800 machine. De dagproductie van de MP-800 is wel 50 tot 100% hoger, het is immers een veel zwaardere machine. Deze gebruikt brede bandzagen met een tandsteek van 45mm en gestelliteerde punten, zoals in vaste zagerijen. De opstel- en afbreektijd valt mee onder de werkuren, ongeveer 30 minuten samen. De machine wordt hydraulisch afgestempeld wat zeer snel gaat en een zeer stabiele stabiele basis is voor degelijk werk.

Beide machines zijn volledig hydraulisch, computer gestuurd en van hoog rendement. Geen enkele handeling is manueel. Daarom is de dagproductie van beide machines beduidend hoger dan bij manuele zaagmachines uit de hobby range waar tal van handelingen met spierkracht van de opetrator en de helpers moeten gebeuren.

Indien nodig kan een Avant kniklader met de nodige hulpstukken (paletvork, bomenklem, kliefmachine,...) voorzien worden om de stammen aan te brengen en het gezaagde hout af te voeren. Dit is volledig gratis maar de tijd voor het halen en brengen van deze machine valt in de werkuren.

Er is steeds een professionele Ebinger bosbouwscanner ter beschikking om de stammen op metaal te scannen. Dit is gratis maar het scannen dient wel door de klant gedaan te worden. Indien alsnog een zaag beschadigd wordt door metaal of kiezel worden herstellingskosten gerekend.
Tijdens het zagen

Als u van uw bomen dikke balken wil zagen zal dat sneller gedaan zijn dan wanneer ze in panlatten moeten verzaagd worden. Rechte zaagstammen zullen vlotter zagen dan takkige en kromme, Epicea gaat vlotter dan Robinia, enz. Vuile stammen vol slijk en zand zagen ook moeilijker dan propere. Voor courante naaldhoutsoorten zal de waarde van het gezaagd hout op het eind van een zaagdag ongeveer het dubbel tot het driedubbele bedragen van het zaagloon. Maar met edele houtsoorten zoals Ceder, Kastanje of Eik zal deze verhouding nog veel gunstiger uitvallen. De waarde van gezaagd Eiken is immers veel hoger dan gezaagd Grenen, maar het zaagloon blijft gelijk.

Hout is een waardevolle en duurzame grondstof

Winddroge, in planken gezaagde eik heeft een marktwaarde van minstens 1000 Euro per m3. Op stam brengt dezelfde boom veel minder op. Vermits hout twee cm per jaar droogt, is dit een goede belegging.
Maar ook goedkopere houtsoorten renderen. Fijnspar of grove den is na verzaging 4 - 500 Euro per m3 waard. Stel: u hebt een aantal stammen liggen, en we hebben na 1 dag zagen 6 m3 netto geproduceerd. Of een waarde van ongeveer 3000 Euro aan hout. Na aftrek van de zaagkosten is de rekening vlug gemaakt. Voor Eik of beuk is deze verhouding natuurlijk veel gunstiger.

Resultaat 2

Alle vermelde prijzen zijn exclusief 21 % BTW.

Wist u dat?

Winddroge, verzaagde eik heeft een marktwaarde van meer dan 1000 Euro per m3. Op stam brengt dezelfde boom slechts een fractie hiervan op. Vermits hout twee cm per jaar droogt, is dit een zeer rendabele investering.