Wat kost het?

De vaste kosten omvatten het slijpforfait van 90 Euro per job of per dag en de verplaatsingskosten aan 1,20 Euro per kilometer h/t. Het uurtarief voor het zagen zelf bedraagt 100 Euro. LOG-ic beschikt over 2 professionele Pezzolato zaagmachines. Beide machines zijn volledig hydraulisch, computer gestuurd en van hoog rendement. Geen enkele handeling is manueel. Daarom is de dagproductie van deze machines beduidend hoger dan bij manuele zaagmachines uit de hobby range waar tal van handelingen met de hand dienen te geneuren. De zagen zijn zgn. brede bandzagen mat een tandsteek van 45mm en gestelliteerde punten, zoals in grote, vaste zagerijen.

Tijdens het zagen

Als u van uw bomen dikke balken wil zagen zal dat sneller gedaan zijn dan wanneer ze in panlatten moeten verzaagd worden. Rechte zaagstammen zullen vlotter zagen dan takkige en kromme exemplaren, Epicea gaat vlotter dan Robinia, enz. Vuile stammen vol slijk en zand zagen ook veel moeilijker dan propere. Voor courante naaldhoutsoorten zal de waarde van het gezaagd hout op het eind van een zaagdag ongeveer het dubbel tot het driedubbele bedragen van het zaagloon. Maar met edele houtsoorten zoals Ceder, Kastanje of Eik zal deze verhouding vele malen gunstiger uitvallen. De waarde van gezaagd Eiken is immers veel hoger dan gezaagd Grenen, maar het zaagloon blijft gelijk.

Hout is een waardevolle en duurzame grondstof

Winddroge, in planken gezaagde eik heeft een marktwaarde van om en bij de 1000 Euro per m3. Op stam brengt dezelfde boom slechts 50 tot 100 Euro per m3 op. Vermits hout twee cm per jaar droogt, is dit een goede belegging.
Maar ook goedkopere houtsoorten renderen. Fijnspar of grove den is na verzaging 350 tot 500 Euro per m3 waard. Stel: u hebt een aantal stammen liggen, en we hebben na 1 dag zagen 6 m3 netto geproduceerd. Of een waarde van ongeveer 2000 Euro aan hout. Na aftrek van de zaagkosten is de rekening vlug gemaakt. Voor Eik of beuk is deze verhouding natuurlijk veel gunstiger.

Resultaat 2

Alle vermelde prijzen zijn exclusief 21 % BTW.

Wist u dat?

Winddroge, verzaagde eik heeft een marktwaarde van om en bij de 1000 Euro per m3. Op stam brengt dezelfde boom slechts een fractie hiervan op. Vermits hout twee cm per jaar droogt, is dit een zeer rendabele investering.